Water in noodsituaties: 3 tips

Wanneer er zich een noodsituatie voordoet is schoon drinkwater van levensbelang. Gemiddeld kunnen wij niet langer dan 3 dagen zonder water.

Als je zonder water komt te zitten heb je een groot probleem. Wanneer je langer dan drie dagen geen water hebt kun je zelfs sterven. In dit artikel bespreken we kort drie methoden om altijd over schoon drinkwater te kunnen beschikken. Ook wanneer er geen water meer uit de kraan komt ben je op deze manier voorbereid. Met name tijdens rampen en calamiteiten is dit zeer belangrijk. Om goed voorbereid te zijn in noodsituaties bespreken we de volgende tips:

  1. Wateropslag – water opslaan
  2. Water filteren
  3. Water behandelen

1. Wateropslag – sla voldoende water op

De aanbevolen waterhoeveelheid om op te slaan voor rampen en calamiteiten is volgens onze overheid 3 liter per persoon voor minimaal 3 dagen. Veel adviezen op dit gebied gaan iets verder en adviseren je om minimaal genoeg water voor tien dagen op te slaan.

Sla je zelf water op gebruik dan flessen, pakken, jerrycans, vaten of tanks van voedsel veilige materialen, geschikt voor drinkwater. Wanneer je water in een jerrycan opslaat blijft het maar beperkt houdbaar. Doordat er zich bacteriën in de jerrycan en het water bevinden zullen deze zich al snel kunnen vermeerderen.

Als je een jerrycan ververst of vult is het dan ook belangrijk deze goed schoon te maken of zelfs te ontsmetten en vervolgens goed uit te spoelen. Hoe schoner je uitgangspositie hoe langer het water goed blijft. Kortom; water opgeslagen in een jerrycan dien je regelmatig te verversen of te conserveren met een middel als Katadyn Micropur Classic zodat het water zo’n 6 maanden lang drinkbaar blijft.

Als het om gebotteld water of water in folieverpakking gaat kun je het soms wel tien jaar of langer bewaren! Flessen of pakken bronwater (zonder prik) kun je in iedere supermarkt kopen, dit is een goedkope en betrouwbare manier om een voorraad water voor noodsituaties aan te leggen. Komt de houdbaarheidsdatum in zicht dan gebruik je het water in je waterkoker, koffieapparaat of je drinkt het gewoon op natuurlijk.

Bij Noodzaken kun je ook water in stevige kleine folieverpakkingen kopen. Dit voorverpakte water blijft minimaal 5 jaar goed en is oorspronkelijk ontwikkeld voor aan boord van reddingsloepen. Maar omdat het water lang houdbaar is en compact verpakt is is het ook een handig item voor in een noodpakket of bug-out-bag.

Voor een goede voorbereiding op noodsituaties is het dus raadzaam water in flessen, pakken of folieverpakkingen in te slaan. Zo ben je nog beter voorbereid op de eerste 72 uur van een ramp, calamiteit of noodsituatie.

Bewaar je drinkwater op een koele donkere plaats en niet in direct zonlicht om het zo lang mogelijk te kunnen bewaren. Ververs je zelf aangelegde watervoorraad iedere 6 maanden.

Wil je veel water tegelijk opslaan in vaten, jerrycans of een watertank? Dan krijg je vanzelf ook te maken met kalk en vervuiling in de tanks en leidingen. Deze vervuiling en kalkaanslag kun je tijdens het (half)jaarlijks onderhoud verwijderen met een geschikt middel zoals Katadyn Tankline ‘MT Clean’ watertankreiniger. Zo kun je jezelf nog langer van schoon en veilig drinkwater verzekeren!

2. Water zuiveren met een goed waterfilter

Als je goed voorbereid wilt zijn op noodsituaties is het raadzaam een waterfilter aan te schaffen. Door water te filteren kun je vrijwel al het water drinkbaar maken. Een goed waterfilter is natuurlijk ook ideaal wanneer je lange wandeltochten maakt, als je in het wild gaat kamperen of een reis naar een ver land maakt.

Overweeg je een waterfilter aan te schaffen? In onze webwinkel kun je allerlei verschillende waterfilters vinden, kijk daarvoor in de productcategorie waterfilters.

Binnenkort meer over waterfilters… In de tussentijd; goede en betaalbare waterfilters zijn de Sawyer waterfilters die je ook bij ons in de webshop kunt kopen.

3. Water behandelen – conserveren of desinfecteren

Met waterbehandelingsmiddelen is het mogelijk om water door middel van desinfectie drinkbaar te maken en/of het te conserveren. Een veel gekozen methode om water drinkbaar te maken is het gebruik van waterzuiveringstabletten zoals die van Oasis of Katadyn.

Met waterconserveringsmiddelen kun je drinkwater tot 6 maanden lang houdbaar houden. Afhankelijk van de hoeveelheid water die je wilt conserveren zijn er verschillende doseringsvormen- en hoeveelheden verkrijgbaar. Zo zijn er poeders en druppels waar je honderden tot duizenden liters water mee kunt conserveren en tabletten voor het conserveren van één liter of voor het conserveren van 10 liter, handig wanneer je vaker respectievelijk water in een literfles of een 10 liter jerrycan houdbaar wilt houden.

Via de productcategorie waterbehandeling in onze webshop kun je nog meer oplossingen voor het behandelen van water vinden. Uiteenlopend van oplossingen voor één glas water tot het conserveren van water in opslagtanks.

Tip: kies voor een combinatie van wateropslag en filteren

Ons advies; kies voor een combinatie van de hiervoor genoemde methoden. Laat je niet overvallen door een defect waterfilter of een jerrycan met water die niet meer drinkbaar is. Bij voorkeur schaf je zelfs 2 waterfilters aan, sla je een hoeveelheid water op (bv. pakken bronwater) en zorg je dat je ook minimaal enkele waterzuiveringstabletten hebt liggen om altijd en overal snel water veilig drinkbaar te kunnen maken.

>