Vuur maken met een batterij

Stel, je hebt een mobiele telefoon bij je, maar deze kan niet (meer) gebruikt worden om je uit de problemen te bellen. Dan kan hij in een survival situatie altijd nog nuttig worden ingezet. Bijvoorbeeld… om vuur te maken.

Maak vuur met behulp van de batterij van je mobiele telefoon

Hoe werkt dat? Je maakt eerst een Tondel. Tondel, Tonder of Tinder is de benaming voor het eerste materiaal dat je gebruikt om met een vonk vuur te maken. Verzamel hiertoe droge en makkelijk ontvlambare materialen zoals droog gras, kleine takjes, veren en haren. Of andere materialen die goed droog en licht ontvlambaar zijn.

Haal nu de batterij uit je telefoon. Verbind de beide polen met een mes of een ander metalen voorwerp. Hierdoor zullen vonken en hitte ontstaan waarmee je tondel ontstoken kan worden.

Bij een Lithium-accu heb je nog een extra manier. De meest moderne smartphones zijn voorzien van een lithium-batterij dus deze optie is ook het lezen waard. Doorboor de telefoon-accu met een mes of een ander scherp voorwerp en laat wat van het lithium uit de accu lopen. De chemische reactie die ontstaat wanneer de lithium in contact komt met zuurstof zal veel hitte en vonken veroorzaken. Hiermee kun je het vuur aansteken.

Maar wees voorzichtig met deze laatste methode. Er ontstaat een zeer felle reactie met giftige dampen. Oftewel, “don’t try this at home”, maar pas dit alleen in toe een echte noodsituatie!

Zoek je andere manieren om vuur te maken in noodsituaties? Neem dan eens een kijkje bij onze firesteels, lucifers en andere manieren voor het maken van vuur. Klik hier om naar de afdeling ‘Vuur maken‘ in onze webwinkel te gaan. Wil je voorbereid zijn op onverwachte situaties, thuis of in de wildernis, dan is een noodpakket of survival kit een goed idee. Dan hoef je je dure smartphone tenminste niet te slopen.

>