Noodpakket zelf samenstellen of kant-en-klaar kopen?

Wil je een noodpakket zelf samenstellen of koop je dit liever kant-en-klaar? In dit artikel geven we een korte inleiding hoe het samenstellen van een noodpakket werkt en op welke zaken je dient te letten.

Noodpakket zelf samenstellen

Wanneer je zelf een noodpakket samenstelt is het belangrijk om te begrijpen wat je precies nodig hebt. Via Crisis.nl heeft de overheid een lijst met noodpakket-onderdelen samengesteld waarin wordt aangegeven wat je nodig hebt. Met dit noodpakket ben je voorbereid op crisissituaties en kun je het uithouden tot de reddingsdiensten er zijn, de brand op het industrieterrein geblust is, de stroomstoring voorbij is of de rust op straat weer door de politie hersteld is.

Onder andere een radio (opwindbaar of op batterijen), een zaklamp, batterijen, eerstehulpkit, lucifers in waterdichte verpakking, kaarsen, dekens, gereedschap en een waarschuwingsfluitje zijn onderdeel van dit noodpakket zoals onze overheid dit adviseert.

Een deel van deze zaken heb je mogelijk al in huis, een ander deel dien je misschien nog te kopen. Het is prettig wanneer je een compleet noodpakket hebt, zo hoef je niet na te denken en kun je alles op één plaats vinden wanneer je iets nodig hebt.

Zelf een overlevingspakket samenstellen is dus een manier van voorbereiding op calamiteiten, noodsituaties en rampen.

Noodpakket kant-en-klaar kopen

Omdat het tijd kost om uit te zoeken wat je precies nodig hebt en het lastig is aan bepaalde zaken te komen kiezen steeds meer mensen voor een kant-en-klaar noodpakket. Je kunt hierbij kiezen uit diverse pakketten, van een basispakket dat precies voldoet aan de eisen die onze overheid stelt aan een noodpakket tot noodpakketten die nog veel uitgebreider zijn zoals onze Bug-in-Bucket. In de webwinkel van Noodzaken.nl worden bijvoorbeeld de volgende Denk Vooruit varianten aangeboden:

Dit basis noodpakket is bedoeld om je door de eerste 72 uur van een noodsituatie heen te helpen. In dit noodpakket bevindt zich tevens een EHBO-verbandtrommel. Belangrijk wanneer er iemand gewond raakt.

Omdat informatie zeer belangrijk is tijdens noodsituaties beschikt het noodpakket Apex over een luxe noodradio, een compacte FM/AM-radio waarmee je de rampenzenders kunt ontvangen. Deze radio heeft een ingebouwde felle LED-lamp en een 1.000mAh accu die je kunt opladen met de zwengel, via de USB aan een powerbank of met het ingebouwde zonnepaneeltje. Deze radio zit dus nooit zonder stroom en je hoeft dus geen batterijen te kopen of bij in het noodpakket te stoppen. Ook kun je bv. je telefoon opladen met de Noodradio.

Deze noodpakketten zijn bedoeld voor de eerste 72 uur van een ramp en komen voort uit de Denk Vooruit campagne van de overheid uit 2008. Hier kun je alle noodpakketten van Denk Vooruit zien.

Naast deze basiszaken wordt aangeraden om water, lang houdbaar voedsel, kopieën van identiteitsbewijzen, verzekeringspapieren en contant geld in of bij het noodpakket te bewaren. Daarnaast is het verstandig reservesleutels van je huis of auto in het pakket te doen en een plattegrond van de omgeving. Omdat het tijdens een noodsituatie belangrijk is om aan je hygiëne te denken wordt ook geadviseerd om naast de desinfecterende handgel, verzorgingsartikelen als wc-papier, zeep en maandverband op te slaan. Gebruik je medicijnen? Stop deze dan ook in jouw noodpakket!

Kant-en-klaar pakket zelf aanvullen

Een standaard noodpakket van Denk Vooruit is samengesteld om je door de eerste 72 uur van een calamiteit heen te helpen. Veel mensen besluiten om dit noodpakket nog verder uit te breiden. Uiteraard kun je denken aan drinkwater en eten (lang houdbaar voedsel). Onze aanbevelingen zijn verder een waterfilter of waterzuiveringstabletten. Daarnaast kun je denken aan toevoegingen als een noodtoilet, warmtezakjes, een extra zaklamp of lantaarn en medische hulpmiddelen van persoonlijke aard.

Wil je nog beter voorbereid zijn op rampsituaties?

Dit uitgebreide bug-in-bag noodpakket verzekert je van zelfredzaamheid in rampsituaties als je thuis op hulp wacht.

>