Navigeren met een horloge als kompas

Navigeren met een horloge is verrassend eenvoudig. Het is een vaardigheid die iedereen eigenlijk wel zou moeten beheersen. Hoe meer methoden je kent, hoe beter je kansen op overleven.

Simpelweg werkt het als volgt: Houd je horloge horizontaal. Laat de uurwijzer (de korte wijzer dus) in de richting van de zon wijzen. Midden tussen de 12 uur-aanduiding en de (korte) uurwijzer ligt het zuiden (met de klok mee). De onderstaande video’s laten in het kort zien hoe het werkt. Beelden zeggen nu eenmaal meer dan woorden. Staat je horloge op de zomertijd afgesteld, dan moet je het midden nemen tussen de 1 uur-aanduiding en de (korte) uurwijzer om de noord-zuid-lijn te bepalen. Het werkt overigens alleen op het Noordelijk Halfrond op deze manier. Onderin de pagina staat kort uitgelegd hoe het op het Zuidelijk Halfrond werkt.

Video 1:

 

Video 2:

Met een digitaal horloge werkt het ook. Je tekent dan een horloge na op een papiertje, met de tijd zoals die op je digitale horloge wordt aangegeven.

Zuidelijk Halfrond
Op het zuidelijk halfrond werkt het als volgt, om het verhaal compleet te maken: laat de 12-uur aanduiding in de richting van de zon wijzen en neem dan het midden tussen de 12-uur aanduiding en de (korte) uurwijzer, dit keer tegen de klok in. En daar ligt dan het noorden. Alles precies andersom dus.

Nog een duidelijke video (aanrader!):

En van diezelfde maker ook een video die je laat zien hoe je het Noorden ’s nachts kunt vinden m.b.v. de sterrenhemel:

>