De Yukon Vuurman laat kinderen de natuur beleven

De Yukon Vuurman – Het spannendste en leerzaamste survivalboek

Jongeren en kinderen bewegen veel te weinig. Ze zitten teveel achter een scherm en komen nauwelijks in de natuur. De Amerikaanse auteur Richard Louv waarschuwt in zijn bestseller Het laatste kind in het bos voor een natuurtekort bij kinderen. En niet alleen een natuurtekort, maar van de groep 4 tot 20 jaar is ook maar liefst 13% te dik.

Hoe kan het? Wat is er tegen te doen? Wetenschappelijk is aangetoond dat natuur een positief effect heeft op de gezondheid, op de ontwikkeling van de motoriek en bepaalde cognitieve vaardigheden van kinderen. Driebergenaar Daan Kloeg werd daardoor geïnspireerd om het jeugdboek De Yukon Vuurman te schrijven. Kloeg is namelijk bioloog, reisjournalist en -fotograaf. Hij maakte tal van reizen en kanotochten in Yukon, Alaska en Siberië.

Onlangs maakt hij nog een reis van 32.000 km met de auto naar Mongolië. ‘Natuur inspireert je, geeft je rust,’ zegt Kloeg, ‘Ik heb vroeger eindeloos veel hutten gebouwd, in bomen geklommen en in de modder gespeeld. Natuurlijk is de wereld verandert, het is digitaler geworden, daar is op zich niks mis mee, maar de natuur blijft voor kinderen ontzettend belangrijk. We moeten kinderen stimuleren de natuur in te trekken.’

De Yukon VuurmanDe hoofdpersoon uit het boek De Yukon Vuurman Erik is gek op survival, wilde dieren en de natuur. Nadat hij jarenlang gezeurd heeft bij zijn ouders, mag hij eindelijk naar zijn oom in Canada om een avontuurlijke kanotocht van zes weken te maken in Yukon. Een gebied van eindeloze bossen, wilde rivieren, zompige moerassen en besneeuwde bergen. Een gebied met elanden, wolven en beren. En dan gebeurt het… Weet Erik te overleven?

De Yukon Vuurman is niet alleen een spannend verhaal, maar ook een leerzaam survivalboek. Aan de hand van meer dan 300 illustraties van Paul Oole leert de lezer alles over het overleven in de natuur: vuur maken, touw twijnen, vlees roken, pijl en boog maken, de regel van drie en nog veel meer. ‘Ik hoop dat dit boek kinderen ertoe aanzet om de natuur in te trekken,’ zegt Kloeg. ‘Het zal niet zo ruig zijn als de avonturen van Erik, maar het is zo goed als kinderen op ontdekking gaan in de bossen. Ik heb niet de illusie dat ik met mijn boek een heel grote bijdrage kan leveren, maar al gaan er maar een paar kinderen op uit. Dan is dat al mooi meegenomen.’

De Yukon Vuurman – Het spannendste en leerzaamste survivalboek

  • 320 pagina’s,
  • 300 kleuren illustraties
  • 17 x 24 cm, hardcover met leeslint
  • ISBN 9 789082 201314
  • Prijs: € 24,95

    Alleen te bestellen via deyukonvuurman.com 
>